Onze zorg voor borstvoeding

1.Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. Wij geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze zijn te vinden onderaan deze bladzijde. Ook zijn er verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding. Bij onze links staan een aantal lactatiekundigen hier in de omgeving die cursussen voor aanstaande ouders geven.

2. Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. Wij zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet voor borstvoeding hebt gekozen is huid op huidcontact erg belangrijk voor jou en je baby.

3.Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Als je een baby ongestoord laat zoeken is er een grote kans dat hij de borst zelf vindt en meteen goed drinkt. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Dit wordt ook wel "het gouden uur" genoemd. Als een baby binnen één uur na de geboorte aan de borst drinkt, slaat hij dit als het ware op in de hersens. Zo weet de baby de volgende keer hoe aan de borst te drinken.

Daarnaast heeft snel na de geboorte frequent aanleggen nog meer voordelen:

-De baby krijgt direct het colostrum(eerste borstvoeding) binnen. Het colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking waardoor een baby snel de inhoud van de darmen zal lozen. Dit heeft als voordeel dat een baby minder kans heeft om geel te worden.

-Door het drinken aan de borst zal bij jou de baarmoeder goed kunnen samentrekken, waardoor het bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op een infectie hebt.

4.Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien niet zoals je in je omgeving hebt gehoord. Ik zal  je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Kraamzorg Zeewolde-Veluwe hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veilig.nl.

5.De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 keer per 24 uur. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Baby's zijn er ook nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen, dus horen nachtvoedingen er de eerste weken echt bij. Voed ook lang genoeg. Wij helpen je om ervoor te zorgen dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

6.Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat veel vetten en voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarnaast heeft een baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie de ouders en de verloskundige hou ik  in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn zullen wij jullie daarover informeren.

7. Wij leggen  uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort hier niet bij. Wel moeten je borsten de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt veel ongemakken. Wij geven uitleg waar je op moet letten zodat je in de loop van de kraamweek zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden.

8.Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of is je baby nog niet in staat om goed aan de borst te drinken. Dan wordt de zorg tijdelijk overgenomen door het moeder en kind centrum of het ziekenhuis. Bij beiden is goede hulp bij borstvoeding aanwezig en ik heb met allebei goed contact. Bij jullie thuiskomst zullen wij  indien nodig, contact met hen opnemen voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Het gebruik van een borstkolf is tijdens de kraamweek kostenloos. Wel vragen wij een vergoeding voor de kolf hulpsetjes van € 6,00 per stuk. Als het nodig is zullen wij   advies vragen aan een lactatiekundige, waar wij in de omgeving goede contacten mee hebben.

9. Als je baby bijvoeding nodig heeft geven wij dit vaak  door vingervoeden, met een sonde slangetje, of een spuitje met rietje.

10.Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en/of een lactatiekundige. Als je dit wenst geven wij je informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf gevoed hebben en na een training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis en kun je vinden op www.borstvoeding.nl.

11.Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

 

borstvoedingsorganisaties:

www.zorgvoorborstvoeding.nl

www.lalecheleague.nl

www.nvlborstvoeding.nl

www.borstvoedinga-z.nl

www.everienvogel.nl